čokoládovo-Oriešková samba

Našu Sambu v Nautilus Coffee miešame z prvotriednej brazílskej arabiky, ktorá tvorí 80% zmesi a robusty pochádzajúcej z Ugandy, ktorá v káve vyrovnáva aciditu a dodáva jej príjemnú kávovú horkosť. Ako všetky ostatné kávy z našej ponuky aj tieto dve pražíme spôsobom, vďaka ktorému vynikne ich plná a bohatá chuť.

Brazília je krajina s najväčšou produkciou kávy na svete. Ponúka celú škálu chutí a aróm, prevažne vhodných na prípravu espressa. Monte Alegre sa môže pýšiť statusom jednej z najstarších fariem v krajine, ktorá je v prevádzke a zároveň vlastníctve tej istej rodiny už 101 rokov. Dlhá tradícia zodpovedá za jej technologickú pokročilosť a vynikajúce vzťahy s nadnárodnými exportérmi kávy. Majitelia farmy, rodina Vieira, presadzujú zodpovedný prístup k pôde – recyklujú vodu, starajú sa o zalesňovanie okolia, minimalizujú množstvo odpadu a používanie hnojív. Farma okrem toho zamestnáva takzvaných „zberačov dát“, ktorí dozerajú na celý proces pestovania kávy od zasadenia stromu až po balenie spracovaného zrna.
UTZ Certified - Part of the Rainforest Alliance
Robusta v našej Sambe sa pestuje v oblastiach pri Viktórinom jazere, kde oddávna rastie divoko v lesoch Kibaale a Nebbi. Káva sa v Ugande zberá po celý rok, pričom vrcholné zbery nastávajú od novembra do februára a od júna do septembra. Táto odroda je pestovaná spolu s inými plodinami, napríklad banánmi alebo fazuľami rastúcimi v tieni jej stromov, čo dotvára jej charakteristickú chuť. 

Po ukončení nepokojov v Ugande vznikla organizácia UCDA (Uganda Coffee Development Authority), ktorá umožnila vývoj programov zvyšujúcich produkciu a skvalitňujúcich marketing ugandskej kávy. Poslaním UCDA je podporovať a dohliadať na vývoj v kávovom priemysle prostredníctvom výskumu, zabezpečenia kvality a zlepšenia exportu, čo je veľkým prínosom pre ekonomiku krajiny.
AFCA

Brazília Monte Alegre

Odroda kávy: Mondo Novo, Catuai, Bourbon

Nadmorská výška pestovania: 800 – 1125 m n. m.

Spracovanie: natural

Spôsob praženia: espresso

Uganda Robusta

Odroda kávy: Canephora

Nadmorská výška pestovania: 900 m n. m.

Spracovanie: fully washed

Spôsob praženia: omniroast

Chuťový profil:

Sucho spracovaná káva z Brazílie dodáva tejto zmesi chuť pripomínajúcu krówky a Nutellu – karamelová sladkosť je dopĺňaná jemnou chuťou kakaových bôbov a výraznými tónmi lieskových orieškov.

Sucho spracovaná káva z Brazílie dodáva tejto zmesi chuť pripomínajúcu krówky a Nutellu – karamelová sladkosť je dopĺňaná jemnou chuťou kakaových bôbov a výraznými tónmi lieskových orieškov.