Preskočiť na obsah

o našej káve

Káva ktorú ponúkame sa v zahraničí označuje ako „specialty coffee“ – po slovensky „výberová káva“, prečo? Pretože je poctivo pestovaná, zbieraná a prevážaná, praží sa na mieru tak aby sa využil jej plný chuťový potenciál, pričom je správne skladovaná, rovnako pred ako aj po pražení.  Pestovatelia tejto kávy sú vždy za jej produkciu odmenení náležitou sumou, čo sa často nedeje pri svetových značkách predávajúcich kávu – pôvod takýchto káv často nie je možné presne dohľadať, pretože sú nakupované ako komodity za sumu, z ktorej farmári v domovských krajinách ledva vyžijú. Komoditné kávy sú tiež často kvôli obrovskej produkcii zbierané veľkokapacitnými strojmi. Kávové zrná však nedozrievajú na stromoch rovnomerne, a preto sa medzi zrelými zrnami nachádza mnoho nedozretých, ktoré nemajú dobrú chuť. Tento kaz sa často zakrýva veľmi tmavým pražením kávy, ktoré síce eliminuje zlú chuť nedozretých a kazových zŕn, eliminuje však aj tú dobrú, skutočnú chuť poctivo zbieranej kávy. Tomuto my predchádzame a pôvod našich káv je možné vždy dohľadať až po konkrétnu farmu, kde boli vypestované.